Reading Time: 2 minutes

НОВИЯТ СЕЗОН НА WESTWORLD

Не, не говорим за поредния уестърн, в който някакви мачоси в ботуши стрелят или разбиват банката. Почти няма индианци 🙂 Няма страшен шериф, размахващ заплашително значка. Че то, май, даже няма преследване с коне и нападения над фургон с пари.

Или има от всичко това по малко. И доста, доста кръвопролития. Зависи как си го представя гостът на „Западния свят“!

Westworld („Западен свят“) е научно-фантастичен американски сериал (да, понякога е възможно тези 2 жанра да съжителстват в нещо смислено).

Действието се развива в „Западния свят“ – ултрамодерна, технологична версия на Джурасик парк, населена от андроиди. Но забравете за смешните сцени от света на динозаврите. Тук няма нищо подобно. Всъщност, положителните емоции са сведени до критичен минимум. Атмосферата е тежка, а саундтракът – депресивно-монотонен, разкъсван само от автоматичното пиано в бара.

Някакво подобие на положителни емоции могат да преживеят само гостите на измисления свят – богаташите, които си плащат, за да изживеят съмнителните си (от морално естество) фантазии, на гърба на роботизарани, усъвършенствани до безкрайност, изкуствени хора – андроиди. Отново и отново. Но накрая „безкрайността“ свършва и „андроидите“ намират начин да надхвърлят капацитета на своето програмиране и да вземат контрола. (А може би, те са препрограмирани от своя създател точно за това). Именно там ни остави краят на сезон 1 – на прага на масово изтребление на гостите на Западния свят.

Westworld получава еднакво добри оценки както от критиците, така и от обикновения зрител (т.е. от нас и вас 🙂 Дебютът на сезон 1 на екран отбелязва рекорд на HBO по гледаемост на премиерен епизод. Също така, целия сезон става най-гледаният първи сезон на сериал в историята на HBO. А говорим за телевизията, която ни представи Game of Thrones, True Detective и Boardwalk Empire.

И няма как да е иначе, когато говорим за сериал, обединяващ творческия гений на Дж. Дж. Абрамс, и плеяда блестящи актьори като Танди Нютън, Джефри Райт, Ед Харис, Родриго Санторо и др. И да, един велик: сър Антъни Хопкинс. Много рядко можем да го видим в сериал. Ненадминат!

Докъде ще стигнат андроидите в опита си да пренаредят „играта“? И какво ще правят, когато задоволят новопоявилото им се чувство за мъст? Ще им отеснее ли „техния“ западен свят?

Отговорите: от 22-ри април, по HBO.

2018-04-24T17:39:33+00:00 март 30, 2018|Кино § ТВ|