Reading Time: < 1 minute

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА КНИГАТА!

Днес, 23-ти април, светът отбелязва световният ден на книгата и авторското право. Той е определен официално за честване от ЮНЕСКО. Денят се отбелязва за пръв път през 1995г. Основната цел е, да се насърчава четенето, издаването на книги и да се обърне по-голямо внимание на защита на интелектуалната собственост.
А откъде на ЮНЕСКО им е хрумнала точно тази дата? Първо, на тази дата са починали Шекспир и Сервантес. На нея са родени, или починали и други известни автори – Набоков, Валехо, Пло и др. Явно на 23-ти април литературата печели/губи бележити личности и си струва да се отбележи по подобаващ начин.
Много вероятно е, първоначалната идея да е заимствана и от празник в областта Каталуня (Испания). На 23-ти април там традиционно се подарява книга. Може би нещо добро е излязло и от Каталуня (би възкликнал всеки, уважаващ себе си фен на Реал Мадрид).
Книгата е преживяла голямо развитие през годините. Мнозина са предричали нейния постепенен упадък. Но книги, за наше щастие, все още се продават. И най-вече – купуват и четат.
Затова, нека пожелаем честит празник на всички, които работят и живеят с проблемите на писаното слово!

2018-04-24T18:12:00+00:00 април 23, 2018|Книги|